Sajómercse Baráti Kör

Lovaglás

Kicsi ménes állományunk teljesen hucul kislovakból áll. Ez a fajta rendkívül kezes, jóindulatú, magassága bizalomgerjesztő 135-150 cm közötti. Felnőtt, gyakorlott lovasok mellett kezdő lovasok és gyermekek számára is kiválóak, ajánlottak. Lovagolható lovaink száma általában minimum 6 ló. A lovak villanypásztor karámokban a falu feletti legelőkön télen-nyáron megtekinthetők. Lovaink a helyi terephez kitűnőek, rövid lábúak, nyugodtak, az aránylag nehéz dombvidéki terep akadályait jól veszik. Az ilyen terepet kevésbé ismerő vendéglovasainkat is biztonságban elviszik. Ügetésük aránylag kemény, vágtájuk viszont kifejezetten egyenletes, sima - már amikor sikerül őket rávenni... A kislovak méretüket tekintve felülről korlátosak, 120 kg-nál súlyosabb lovast nem szívesen fogadnak.

Lovaglási lehetőségek a következők:


A fútószárazás ideje általában 45-60 percet jelent, ennél többet ritkán visel jól a kezdő. Futószáras és karámos gyakorlásnál mód van arra, hogy 2-3 fő tízpercenként váltsa egymást, így általában minden kezdő többet tud elsajátítani és két menet között módja van pihenni is egy kicsit. A tereplovaglás ideje útvonaltól függően legkevesebb másfél óra, legfeljebb három óra. Terepre csak kísérővel lehet menni. A lovas túrák legkevesebb napi 20-30 km lovaglást jelentenek. Rendszerint csillagtúrát szervezünk, Sajómercse kiindulóponttal. Kérésre kétnapos túrát is csinálunk, vannak megfelelő lovas szálláshelyek, ahol este megfelelő ellátásban részesül ló és lovas, ezek a túrák akár 80 kilométeresek is lehetnek, ezekre tapasztalt lovasokat és nagy önbizalommal rendelkező kezdőket várunk.

Kocsizás

Kocsizáshoz kettes fogat áll rendelkezésre, könnyű vadászkocsin összesen 3 fő kocsizhat egyszerre. Lovaskocsival elsősorban a környező települések tekinthetők meg illetve a falu külterületének kellemesebb, lankásabb részei. A kocsizás dija: 5000 Ft/kocsi/alkalom, melyben a hajtó dija is benne van.

Jurtabérlet

A melegebb napokra jó szivvel tudjuk ajánlani a jurtát. Első osztályú szálláshely, mely természetesen szellőztethető, a sátorhoz képest összehasonlithatatlanul jobb kényelmet biztosit. Jurtát közvetelen az Érsek-udvar felett állitunk, de gyakorlatilag bárhol lehetséges a külterületen. Átmérője 6m, mely kényelmesen elegendő akár 10 fő befogadására is. jurtabérlet: 3000 Ft/nap